Detta innehåll är avsett för allmänheten

Till innehåll för vårdpersonal
Icon Transplantation vit

Transplantation

Alkohol och rökning när du är transplanterad

Bild
Alkohol och cigaretter

En förutsättning för att du ska ha ett bra liv med ditt nya organ är att du tar hand om din hälsa på bästa sätt. Rökning skadar din hälsa och du bör vara försiktig med alkoholen. 

Rökning är farligt. Förutom att rökning påverkar ditt hjärta och dina blodkärl så ökar det också risken för cancer. Om du trots allt är nikotinberoende bör du omgående be din sjuksköterska och läkare om hjälp med rökavvänjning. Det finns en mängd metoder för detta.

Sjukvården rekommenderar försiktighet med alkohol. Levern är kroppens reningsorgan och de flesta av dina läkemedel bryts ner via levern som blir extra belastad om man också dricker alkohol.  Om du har haft ett alkoholberoende innan transplantationen och blivit transplanterad på grund av detta gäller totalt alkoholförbud. Alkoholberoende är en kronisk sjukdom med stora risker för återfall. Detta kräver regelbunden kontakt med beroendemottagning. Sök hjälp direkt om du tycker att det är svårt att låta bli att dricka alkohol.

Materialet personcentrerad vård är framtagen i samarbete med Anna Forsberg, leg. Sjuksköterska och professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation, verksam vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.